Lightning threatens city
Alapismeretek

A villám - egy lenyűgözően szép látvány és ugyanakkor veszélyes is!

A villámlás és a mennydörgés erőteljes természeti jelensége régóta elbűvöli az emberiséget.

Sokáig a vihar hatalmas erejét egy természetfeletti erővel társították, és az emberek érezték ezt a hatalmat. A megvilágosodás és a technológia fejlődése óta ezt a mennyei látványt tudományosan megvizsgálták. 1752-ben Benjamin Franklin kísérletei bebizonyították, hogy a villám jelensége egy elektromos töltés.

A meteorológiai becslések szerint a világ minden nap körülbelül 9 milliárd villám villan fel, legtöbbjük a trópusokon. Mindazonáltal a közvetlen vagy közvetett villámcsapások eredményeként bejelentett károk száma növekszik.

A villám ívcsatorna átmérője csak néhány centiméter, de az ívkisülés fényereje 1 millió darab 100 Wattos izzólámpa fényének felel meg.

A villámkisülés zivatarfelhőkben keletkezik. A zivatarfelhők fő méretei több kilométeresek is lehetnek. Az erős függőleges légáramlás következtében a felhők belsejében pozitív és negatív töltésű felhőtömegek keletkeznek. Ezek között, illetve a felhő és a Föld között fellépő elektromos kisülés a villám.

A villám elektromágneses impulzus hatása km – es távolságból is tönkreteszi az elektronikus készülékeket, számítógépeket, televíziókat, ha nem létesítenek az elektromágneses összeférhetőség (EMC) követelményeinek megfelelő villám és túlfeszültség - védelmet.

A közvetlen villámcsapás emberéletet is veszélyeztet, és esetenként több millió Forintos vagyoni kár is keletkezik. Tapasztalatok szerint a legtöbb villámkár oka a villámvédelem hiánya, a villámbalesetek okai pedig mindig a „hozzá nem értésre vezethetők vissza.
Védekezzen Ön is a villámmal szemben (!) és védje meg a családját is a villám káros hatásaitól! Természetesen Önnek is tudnia kell, hogy csak megbízhatóan és …..a DEHN biztonságával!

Villámvédelmi rendszerek

A villámvédelmi rendszerek célja, hogy megvédjék az épületeket a tűztől vagy a mechanikai megsemmisüléstől, valamint az épületekben lévő személyeket a sérülésektől vagy akár a haláltól is.

Villámvédelmi zónakoncepció

Villámvédelmi zóna koncepció

Az IEC 62305-4: 2010 szerinti LPZ (villámvédelmi zóna) koncepció megkönnyíti az átfogó védelmi intézkedések megtervezését, végrehajtását és ellenőrzését.

Ebben a megközelítésben az épület fel van osztva különböző kockázati potenciállal rendelkező zónákra. Ezen zónák alapján lehet meghatározni a szükséges villám- és túlfeszültség-védő készülékeket és alkatrészeket.

Amikor a villám lecsap

Tudjon meg többet a villámok kialakulásáról és típusairól. Az "Élet a villámokkal" kiadványunk részletesebb információt nyújt az életmentésről és az anyagi javak védelméről.

Contact

Van kérdése? Lépjen kapcsolatba velünk.

Műszaki Támogatás

Telefon: +36 1 371 1091

Fax: +36 1 371 1092

back to top